Termin: 20 października 2018 (SOBOTA)
Godzina: 12:00-16:00
Etap: KREOWANIE
Grupa tematyczna: FOOD DESIGN
Wiek dzieci: 8-15 lat
Ilość miejsc: 15
Miejsce: CRZ Krzywy Komin, ul. Dubois 33 – 35A
Organizator: Fundacja Open Mind
ZAPISY TRWAJĄ!
Link do zapisów TUTAJ!
Zajęcia bezpłatne!
Podczas warsztatów porozmawiamy o roli zdrowej żywności, o tym dlaczego często jest tak, że to co zdrowe nam nie smakuje, a w późniejszym etapie warsztatów postaramy się temu zaradzić. Zobaczymy (podpartą badaniami) prezentację ukazującą, że na to jak odbieramy smak potrawy ma wpływ wygląd, jej zapach, konsystencja, a nawet to czym jemy! Czy dzieci wiedzą, że jogurt próbowany czerwoną łyżeczką wydaje się słodszy, niż ten próbowany białą? A smak sera próbowanego nożem wydaje się być bardziej wyrazisty od tego testowanego wykałaczką? Jakie znaczenie ma waga sztućców dla odbioru smaku? Jak proste zabiegi potrafią nas „oszukać”? Zobaczymy także propozycje innych projektantów w tym zagadnieniu. Pomyślimy jak ta wiedza może nam pomóc w wynalezieniu własnego rozwiązania aby polubić zdrowe jedzenie. Poszukamy innowacji w narzędziach do jedzenia; zmienimy je odrobinę, udoskonalimy, a może coś dodamy, doczepimy , aby zdrowe (i często nielubiane przez nas) potrawy przechytrzyć swoją własną wynalazczością. Możliwości jest wiele, technologii również, wystarczy wyobraźnia oraz świadomość roli wszystkich 5-ciu zmysłów! Na koniec najważniejsza będzie duma z wynalezienia sprytnego, funkcjonalnego, a może szalonego sposobu na postawiony sobie problem.
Prowadzacy : Alicja Pałys
Zapewniamy bezpłatnie TŁUMACZA JĘZYKA MIGOWEGO w przypadku zgłoszenia osób niesłyszących i niedosłyszących. Daj nam proszę znać w polu- UWAGI w formularzu zgłoszeniowym.
Aby wziąć udział w warsztatach należy zapisać się poprzez formularz internetowy, a także dokonać wpłaty kaucji w wysokości 30 zł, która zostanie zwrócona po zajęciach (szczegóły zostaną podane w procesie rekrutacji).
Projekt “KIDS DESIGN SPACE – dzieci projektują przestrzeń” dofinansowano ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury